BRETTON SCIARONI DIES AT 69

Nyhedsbreve

 

MINDEORD

(Bragt i Politiken)

 

Med advokat Bretton G. Sciaronis død i Phnom Penh er et fascinerende, farverigt og til tider festligt liv, skabt på baggrund af voldsomme begivenheder i det 20. århundredes sidste årtier, ophørt.

Som juridisk rådgiver for en del af Reaganadministrationen skrev han i midten af 1980’erne de juridiske notater, som dannede det helt uholdbare bagtæppe for den efterfølgende Iran-Contra skandale. Sciaroni måtte forlade sin prestigefyldte post i Det Hvide Hus.

Sciaroni var vingeskudt, men ikke færdig! Hans valg af scene for næste akt var imidlertid overraskende.

I 1993 dukkede han op i Cambodia, hvor han etablerede advokatkontor i Phnom Penh. Dengang var der ikke mangel på håndvåben, fribyttere og pludselig død, og det har krævet mod at satse hele butikken der. Allerede i 1996 blev han af fyrst Sihanouk udnævnt til kongerigets særlige juridiske rådgiver med charge af minister, og siden er fulgt utallige magtfulde tillidsposter og ansvar for afgørende forhandlinger. Sciaroni havde gennem alle årene gode relationer til landets premierminister, Hun Sen. 

Unge mennesker, som nægter at stille sig tilfreds med DHL-Stafetten som tilværelsens dramatisk højdepunkt, vil kunne suge næring og håb i Sciaronis uortodokse og bumlede liv. Ikke i alt. Men i dele af det.

Brett, som blev 68 år, var en væsentlig motor i den store – og på mange måder gode – udvikling, Cambodia har gennemlevet i nyere tid. Det var sjovt og inspirerende at være i hans selskab. Det er desværre slut nu.

 

Henrik Hasseris Olesen
Advokat