15 års fængsel og 10.000 hovedpinepiller – Cambodia I (2007 – 2010)

Tidligere sager

Som turist og mor hjalp hun med glæde sin søn i hans uklare forretning med parallelimport af medicin fra Cambodia til USA. En morgen tog hun til det gamle, franskbyggede hovedpostkontor med godt 10.000 piller med kodein som det aktive, smertestillende indhold.

Det skulle hun ikke have gjort. Med cambodjansk politis anholdelse af den midaldrende kvinde på posthuset startede et årelangt mareridt.

Først et år uden dom, derefter to parodiske retssager ved underretten og appelretten, som begge endte med at sende hende 15 år bag tremmer i Prey Sar-fængslet, beliggende uden for Phnom Pehn. Anklagemyndigheden havde destrueret store dele af bevismaterialet forud for ankesagen ved landsretten i Phnom Penh.

Efter et par år i fængsel i Cambodia lykkedes det at få hende overført til Danmark. Den danske anklagemyndighed og forsvaret konstaterede i fællesskab, at hun IKKE havde gjort sig skyldig i overtrædelse af dansk straffe- eller narkotikalovgivning.

Det skyldtes, at indholdet af kodein i hvert enkelt pille var så lille, at den enkelte pille ikke var omfattet af bilagene til bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

Dommen på 15 års blev derfor ved Retten i Sønderborg omsat til en betinget dom på tre måneders fængsel for overtrædelse af den danske lægemiddellovgivning.

Prey Sar-fængslet udenfor Cambodia